Verandering van Lean doet eten!

In mijn vorige blog kwam aan de orde waarom Lean (Six Sigma) niet zou werken en wat nodig is om het weer in de goede richting te krijgen. Uit de reacties sprak herkenning

  • ‘mensen worden in een Lean keurslijf gewrongen’

  • ‘Lean wordt in grote organisaties vaak als los zand toegepast en mist de noodzakelijke verbinding’

  • ‘focus op de tools… dat is waar voortdurend verbeteren juist niet om draait’

  • ‘laat mensen zelf ontdekken waar verbetering mogelijk is’

  • ‘Naast een goede methode zijn leiderschap, gezamenlijke doelstellingen èn zeker een cultuur en structuur pijlers waarop we kunnen bouwen. Dat vraagt nogal wat van ons, kortom: werk aan de winkel!’

 

Nastreven van het elimineren van fouten en verspillingen in klant- en werkprocessen is een nobele intentie. Dit streven heeft echter laten zien dat het te kort komt in het behalen van de potentiële voordelen omdat de focus van veel van de activiteiten is gericht op problemen en niet op mogelijkheden, op beheersing en niet op creativiteit.
Betrek jij als Lean Expert wel eens de mensen in gesprekken over het waarom van de organisatie of het bedrijf? Een inschatting gebaseerd op mijn ervaring is dat dit lang niet altijd gebeurt. Tijd om stappen te zetten in de richting van de tweede generatie Lean (Six Sigma).

 

Tweede generatie Lean (Six Sigma)

 

De tweede generatie is volgens David Shaked de generatie van Strength-based Lean Six Sigma en voegt een nieuw perspectief toe dat focust op wat gewenst is en wat wél al werkt. Het identificeert waar waarde, perfectie en flow al aanwezig zijn en benut de energie daarvan om te verbeteren. Deze generatie combineert strength-based benaderingen als Appreciative Inquiry, Solution Focus en Positive Deviance met Lean (Six Sigma).

Gestaag is pas in de afgelopen vijf jaar een beweging ontstaan in de richting van de tweede generatie. Ja, er is aandacht voor de mens in het verbeteren van processen en ja, heel voorzichtig kijken we ook al wat er wél goed gaat. Maar hebben we daarmee ook echt de kern van de strength-based benadering te pakken?
De wezenlijk vernieuwende ontwikkeling van de strength-based benadering in Lean (Six Sigma) is vooral gericht op het creëren van een geheel andere, veel meer positieve mindset, een strength-based ‘state of mind’, die het mogelijk maakt om een Lean cultuur te realiseren.


In de breedte is Lean (Six Sigma) stevig ontwikkeld. Het komt er nu op aan de diepte te ontwikkelen: aandacht voor de mensen en aandacht voor leiderschap. Dat is nu nodig om een bij de huidige tijd passende evolutie te maken naar strength-based Lean (Six Sigma).

Je bent van harte uitgenodigd om een fikse stap in deze evolutie te zetten en deel te nemen aan het gratis seminar Verandering van Lean doet eten!