Strength-based Lean Six Sigma

De geneugten van een goed huwelijk

Het was in 2011 dat ik voor het eerst de term Strength-based Lean Six Sigma tegen kwam. Mijn begrip ging toen nog niet heel veel verder dan dat het een combinatie was van Appreciative Inquiry en Lean Six Sigma. Wel was mijn interesse gewekt. Als Appreciative Inquiry facilitator, die tevens een Green Belt Lean Six Sigma training had gevolgd, werd ik aangetrokken door de mogelijkheden die ik zag om beide benaderingen met elkaar te verbinden.

Een jaar later kreeg ik de kans om een workshop van David Shaked bij te wonen. Hij vertelde dat hij in een organisatie eens de vraag had gesteld ‘hoeveel veranderingen in jullie proces gaan goed?’. Ze konden het niet vertellen. Hij zag een uitdaging in het bij elkaar brengen van benaderingen voor procesverbetering en organisatieverandering. Dat is Strength-based Lean Six Sigma geworden.

In zijn in november 2013 verschenen boek ‘Strength-based Lean Six Sigma. Building positive and engaging business improvement’ omschrijft David Shaked het als een frisse benadering van Lean Six Sigma door de bril van de leidende benaderingen voor veranderen vanuit kracht. Appreciative Inquiry is er daar een van, evenals Solution Focus en Positive Deviance, die hij ook beschrijft.

Strength-based Lean Six Sigma verlegt de focus van het in kaart brengen van problemen en dingen die niet goed gaan naar het vergroten van de positieve kracht in processen vanuit wat wél goed werkt. Om de bevlogenheid van medewerkers in Lean Six Sigma initiatieven te vergroten verschuift het accent van wat niet efficiënt is of geen waarde toevoegt naar wat al efficiënt werkt, waarde toevoegt en verder  kan worden uitgebouwd. Door de energie en het enthousiasme van de Strength-based benadering te combineren met de focus op kwaliteit en efficiency van Lean Six Sigma ontstaat een mogelijkheid om succesvol samen te werken aan effectieve en krachtige veranderprogramma’s. David Shaked noemt dit de Tweede Generatie Lean Six Sigma.

Beoefenaren van  Appreciative Inquiry zien vaak Lean Six Sigma als een andere wereld waar het vooral draait om verspillingen en fouten. Negatief insteek versus positieve insteek. Het resultaat staat voorop versus het gaat vooral om de reis om bij het doel te komen. Vaak vinden ze het ook heel lastig om juist bij deze in tekortkomingen denkende groepen Appreciative Inquiry te introduceren. Strength-Based Lean Six Sigma biedt een geweldige mogelijkheid om denken en veranderen vanuit kracht te introduceren. Het gebruikt de taal die Lean Six Sigma mensen begrijpen. Appreciative Inquiry mensen kunnen juist weer hun voordeel halen uit de systematische benadering van Lean Six Sigma.

Het allermooiste van Strength-based Lean Six Sigma vind ik dat we niet meer hoeven te kiezen voor het ene of het andere paradigma. Procesverbetering en organisatieverandering hebben elkaar gevonden in een innige omhelzing een goed huwelijk waardig.

Deze weblog verscheen als artikel in AI Magazine 4, december 2013