Strength-based Lean Six Sigma en innovatie

Creativiteit en innovatie komen steeds vaker in beeld als een toevoeging aan of een vervolg op Lean Six Sigma. Het helpt blijkbaar om Lean Six Sigma uit het keurslijf van strak geregisseerde proces-verbetering te halen en mensen met meer plezier hun werk te laten doen. En daar is iets voor te zeggen. Strength-based Lean Six Sigma is een voorbeeld van een nieuw perspectief. Met de toevoeging van de filosofie van Appreciative Inquiry ontstaat een meer creatieve en toekomstgerichte benadering van Lean Six Sigma. En ook een meer innovatieve?


Lean Six Sigma richt zich op continu verbeteren van processen. Te bereiken doelen en de weg er naar toe liggen vast. Hoewel we waarde voor de klant willen toevoegen, blijft het toch nog vaak een intern gerichte activiteit. 
Innovatie richt zich veel meer op onbekend en onontdekt terrein en zoekt liefst op een creatieve en onconventionele manier naar nieuwe ideeën en oplossingen.
Waar Lean Six Sigma fouten wil elimineren, is voor innovatie juist tolerantie voor fouten en risico’s nodig. Waar bij Lean Six Sigma het streven is om de variatie zo ver mogelijk te reduceren of zelfs te elimineren, is het voor innovatie juist nodig om variatie te creëren.
Je zou dus zeggen dat Lean Six Sigma en innovatie elkaar in de weg zitten. Waar? Niet helemaal. Het is juist de focus op continu verbeteren die innovatie aandrijft. En Lean Six Sigma focust wel op continu verbeteren.

Waar het bij innovatie om gaat is het vinden van doorbraken. Daar is Lean Six Sigma niet de beste methode voor. Doorbraken creëren kan wel als je Lean Six Sigma combineert met andere methoden en benaderingen die daarvoor beter geschikt zijn. Dat kunnen meer direct aan Lean gelieerde methoden zijn zoals Kata of Kaikaku en benaderingen die geen link met Lean Six Sigma hebben, maar daar wel een nieuwe dimensie aan toevoegen zoals Appreciative Inquiry. 

Door Appreciative Inquiry te combineren met Lean Six Sigma ontstaat een krachtige benadering die een dimensie toevoegt aan continu verbeteren. Het gaat uit van dat wat wél al werkt, wat al goed gaat, wat het beste is. Het zet een beweging voorwaarts in gang, een beweging richting de toekomst. Waar Lean Six Sigma vooral de juiste antwoorden wil krijgen, wil de Strength-based benadering zich richten op het stellen van de juiste vragen.

Inzichten over slim produceren zullen blijven evolueren. De mens in het proces zal daarbij de aandacht steeds meer naar zich toe trekken. Wil je succesvol zijn dan is het nodig om samen met de mensen in het proces alternatieve paden te omarmen. Paden die je vooral helpen bij het vinden van de juiste vragen om nieuwe dingen te ontdekken, te innoveren. Strength-based Lean Six Sigma is zeer zeker zo’n pad.