Haal inspiratie uit je audit!

‘Goedemorgen’ zei de directeur, toen mijn collega en ik bij hem binnen stapten. ‘Jullie komen voor de interne audit. Fijn dat jullie er zijn. Ik heb alle stukken al klaar gelegd. Koffie?’ Na kort het doel van de audit te hebben toegelicht, stelde ik hem de eerste vraag. ‘Wat is in de afgelopen periode ontzettend goed gegaan?’ Hij was even stil en begon toen hartelijk te lachen. ‘Ik heb me goed voorbereid, verwachtte allerlei vragen, behalve deze. Daar verras je me mee.’ Hij dacht even na en begon toen enthousiast te vertellen over waar hij in de afgelopen periode trots op was: behaalde resultaten, maar vooral ook over de groei in samenwerking van zijn medewerkers en hoe dit bijdroeg aan een prettige werksfeer. ‘Natuurlijk zijn er nog zaken die verbeterd kunnen worden’, zei hij. ‘Daar werken we nu aan.’
Na afloop bedankte hij ons voor het mooie gesprek. ‘Wanneer is de volgende audit?’ vroeg hij lachend.

Het gesprek met de directeur was mijn eerste ervaring met een waarderende audit. Zowel hij als ik werden geïnspireerd door de positieve benadering in de vragen. Hij ontdekte dat een audit ook kan waarderen wat goed gaat en kan zoeken naar de positieve kern, de kracht van zijn team. 
Voor mij was het een bevestiging dat het stellen van positieve vragen energie genereert en beweging vooruit creëert.

Een interne audit wordt nog vaak gezien als een noodzaak en is gericht op het vinden van dingen die niet goed gaan. Niet zelden wordt een audit pas als succesvol gezien als er daadwerkelijk iets gevonden is wat niet klopt. Gevolg is dat mensen niet blij worden van een auditgesprek en er tegenop zien. Wat laat je daarmee liggen? In ieder geval een mogelijkheid om betrokkenheid en draagvlak te creëren om samen te werken aan verbeteren.

Waarderend auditen richt zich op de succesfactoren in het proces of de organisatie door te vragen naar verhalen van situaties waarin het goed gaat. Het verandert de richting van dat wat je niet wilt naar dat wat je wel wilt bereiken. Het geeft energie aan jouw als auditor, maar vooral aan degenen waarmee jij als auditor in gesprek gaat. Daardoor ontstaat wederzijdse waardering als ‘partners in crime’ voor verbeteringen.

Een waarderende audit is een ontdekkingstocht naar de ‘positive deviances’, de positieve afwijkingen en hoe ze kansen en mogelijkheden bieden om te ontwikkelen en te groeien. Ook inspireert en stimuleert een waarderende audit een omgeving waarin leren van elkaar en leren als organisatie vanzelfsprekend zijn. Daarmee draagt een waarderende audit bij aan bevlogen medewerkers die met plezier hun werk doen.
Dus vanaf nu geen saaie audits meer, maar leuke inspirerende en effectieve gesprekken.