Een waarderende DMAIC-verbetercyclus

In deze blog neem ik je mee naar het hart van Lean Six Sigma: de DMAIC (Define-Measure-Analyse-Improve-Control) verbetercyclus. En dan de Strength-based versie, de cyclus gebaseerd op kracht. Strength-based Lean Six Sigma is de verbinding van de positieve kracht van Appreciative Inquiry (AI), waarderend onderzoeken, met het slimmer en beter werken van Lean Six Sigma procesverbetering. Wil je met een waarderende benadering in Lean Six Sigma aan de slag dan is het logisch dat die ook terug te vinden is in de DMAIC verbetercyclus. Hoe ziet er dat dan uit? Hier een korte impressie.

Define
Een waarderende benadering in deze stap start bij het definiëren van het gewenste resultaat dat je wilt bereiken. Je doet dit door waarderend interviews te houden. De interviews helpen om de positieve kern te ontdekken van de betrokkenen en van het proces zelf.
Vervolgens verzamel je informatie over wat de klant wenst vanuit zijn perspectief. Je stelt de klant vragen als:

  • Wat was de beste ervaring met onze producten of diensten?
  • Als we het ideale product/dienst leveren, hoe ziet er dat dan anders uit dan nu?
     

Measure
In deze stap stel je vragen als:

  • Wat werkt er al goed in het proces?
  • Wat maakt die goede performance mogelijk?

Je kunt de gebruikelijke analytische en statistische tools hanteren. Zorg echter dat de vragen die je hierbij gebruikt richting geven aan het begrijpen van wat er gebeurt als het proces op zijn best presteert.

Analyse
Een waarderende benadering in deze stap gaat op zoek naar de grondoorzaak van succes. Je gaat op zoek naar de positieve kern van het proces zodat je deze beter begrijpt en je in staat bent deze verder uit te bouwen. Daarbij kijk je naar wat je al weet uit de interviews, de informatie van de klant en de positieve afwijkingen die je hebt gevonden.
Heb je de grondoorzaken van succes geïdentificeerd, dan gebruik je AI om te ontdekken wanneer deze grondoorzaken op zijn best waren en deze situatie mogelijk maakten. Vervolgens stel je je voor hoe het proces eruit ziet als de grondoorzaken van succes al aanwezig zouden zijn. 

Improve
In deze stap levert AI een waardevolle bijdrage aan het succesvol implementeren van de oplossing.
Je stelt vragen als:

  • Wat is er anders als de oplossing is geïmplementeerd?  Wie gaat dit zien? Hoe gaan zij dit zien?
  • Wat waarderen de betrokkenen in dit proces aan de oplossing?
  • Wat zijn (kleine) stappen die je nu direct kunt uitvoeren om het proces positieve richting te geven?
     

Control
De waarderende benadering in deze laatste stap is het onderzoeken van de successen tot nu toe en de veranderingen die je hebt geïmplementeerd. Ook kun je AI introduceren bij betrokkenen in het zojuist verbeterde proces zodat zij in staat zijn om de successen voort te zetten. Als je mensen in de organisatie zijn getraind om meer waarderend te kijken naar wat wel werkt en regelmatig best practices herkennen, is het ook mogelijk om deze verder te brengen naar andere plekken in de organisatie.
Zoals gezegd is dit slechts een korte impressie van de DMAIC verbetercyclus waarin geduid is hoe AI in de cyclus is gevlochten.

Deze impressie laat zien dat het heel wel mogelijk is om een op problemen georiënteerde cyclus vanuit een heel ander positief perspectief te benaderen.  Het vraagt energie en de wil om verbeteren een nieuwe dimensie te geven. En als mensen in de organisatie er blij van worden dan is de keuze gemakkelijk, dan ga je het gewoon doen!