Continu leren en verbeteren met Strength-based Lean Six Sigma

Waarom begint een organisatie of bedrijf met Lean en/of Six Sigma (voor het leesgemak noem ik het verder Lean Six Sigma)? Een interessante vraag. Het antwoord kan zijn om kosten te besparen, om kwaliteit te verbeteren, om te zorgen voor tevreden klanten of om medewerkers meer te betrekken bij het werk en de organisatie. En in veel gevallen zijn al deze redenen aan de orde. En hoe zit dat dan met continu leren en verbeteren?

Is de  keuze gemaakt om met Lean Six Sigma te gaan werken, dan is de eerste stap het opleiden van medewerkers. Dat begint bij het opleiden van een of meerdere Black Belts, die vervolgens als de ‘Lean-expert’ projecten gaan opstarten voor het verbeteren van processen. Dan volgen de medewerkers die, afhankelijk van hun rol of functie, worden opgeleid tot Green Belt of Yellow Belt. Dit zijn de meest voorkomende rollen. Andere varianten die ik ben tegen gekomen zijn White, Orange en Blue Belt. Zij krijgen allemaal een rol in de projecten.
Wil het management Lean Six Sigma laten doordringen tot in de haarvaten van de organisatie dan wordt gekozen voor een Lean Transformatie.

Leren en verbeteren is ingebouwd in de projecten of de Lean Transformatie. Het continue karakter hiervan is dan een van de redenen die wordt genoemd  om met Lean Six Sigma te gaan werken. Toch blijkt het vasthouden van continu leren en verbeteren best lastig te zijn. Hoe mooi zou het zijn om dit een krachtige impuls te geven?  

Dat kan met de Strength-based benadering van Lean Six Sigma. Deze benadering definieert continu leren en verbeteren als het identificeren wat wél werkt, dit herhalen en daarop verder bouwen.
Hoe zie je dat in projecten of een Lean Transformatie?

  • Je identificeert best practices en onderzoekt waar je deze elders in het proces of de organisatie kunt toepassen.   Het is heel waardevol om te benoemen wat we goed doen. Dat is iets wat ook wel gebeurt. Wat we vaak niet doen is om te kijken of dat wat goed gaat ook elders te gebruiken is. En juist dat maakt een best practice als leermoment zo ontzettend krachtig.

  • Wanneer doet het probleem zich niet voor en hoe ziet dat er dan uit? Door je deze vraag te stellen breidt je jouw kijk op de situatie letterlijk uit. Je kijkt niet naar het ‘enge’ probleem, maar naar de ‘brede’ situatie wat je een ruimer inzicht geeft.  

  • Ontdek wat je helpt om successen te bereiken en op welke manier. Waar het om gaat is dat je mogelijkheden en kansen gaat zien en deze gaat benutten. Dit is een geweldig mooie weg om te leren en verbeteren.

  • Waardeer de ontwikkeling van je project of Lean Transformatie. Dit geeft energie en enthousiasme en het creëert continuïteit om door te gaan met het leren en verbeteren.

De verbinding van de Strength-based benadering met Lean Six Sigma benadrukt dat het meer is dan alleen maar een set met tools. Het is vooral een filosofie die juist door de Strength-based benadering continu leren en verbeteren de plek geeft in projecten en Lean Transformaties om ze tot een succes te maken. En dat zorgt voor de continuïteit en de energie om er mee door te gaan.